Награда на Европском дану језика

На конкурсу који је у мају расписало Српско-руско друштво из Титела за Европски дан језика, у појединачној конкуренцији је рад на руском језику „Что бы сказала руссому товарищу“, ученице наше школе  Бобић Марије, 4/3 добио прву награду.

Кратак филм групни рад „Русские в Белграде“ наших ученика 4/1 (Филиповић Катарине, Јовановић Љиљане и Петровић Милене) је награђен посебном наградом и затворио свечаност доделе награда  24. септембра у Тителу. 

На конкурсу су учествовале 42 основне и средње школе из целе Србије. Из Београда је награђена, сем наше школе, Филолошка гимназија из Београда и Прва београдска гимназија. Оне су заузеле друго и треће место у појединачној конкуренцији ученичких радова на руском језику на тему „Что бы я сказал(а) своему русскому товарищу“.

Промоција доделе награда је одржана традиционално. Уручивање награда, читање најбољих награђених радова. Библиотекама награђених школа по два годишњака Народне библиотеке „Стојан Трумић“ из Титела. Председник српско-руског пријатељства, г-дин Драган Колак се на крају свечаности обратио присутнима (којих је изненађујуће било много, па је већина присутних стајала) речима да је ове године уведена специјална награда за групни рад ученика Угоститељско-туристичке школе из Београда.

Домаћини су нас дочекали спремно. Са пројектором и видео бимом. Док се филм приказивао, док су се смењивале слике Београда тачно тим редоследом о чему су наше ученице говориле, музика реквијума када се говорило о руском гробљу и месту погибије руских генерала на Авали када су долазила на празновање 20-огодишњице ослобођења Београда, у сали су се чули само појединачни коментари препуни емоција. По завршетку филма се зачуо буран и дуг аплауз и узвици одушевљења. Присутни су нам прилазили и честитали. Говорили су да је ово освежило приредбу и бацило рукавицу изазова будућим такмичарима. Честитали су нам и ученици и њихови професори. Колико је ова врста презентације оставила утисак показује чињеница да се око нас окупила велика група која је постављала безброј питања. Сва мени постављана питања о презентацији сам прослеђивала нашим ученицама. Професор Прве београдске гимназије је питала ко је снимао наше ученице, сниматељ које телевизије и колико смо платили. Њеном изненеђењу није било краја када су ученице рекле да их је снимао професор у кабинету куварства. Компјутерски део презентације је урадила наша ученица Филиповић Катарина 4/1.

Носимо предивне утиске. Начин како су нас примили са изузетним поштовањем, веома вредне књиге којима смо награђене и признања исписана калиграфским рукописом, нису ништа мањи комплимент од коментара „Па оне нису ученице које говоре руски, оне су праве рускиње“. Нарочито нас је обрадовао поклон која је свака од нас добила од наше професорке руског језика, виновника свих ових награда. И ми смо узвратиле нашим поклоном за сећање на овај диван празник и за године мукотрпног рада и помоћи. „Спасибо ещё раз преподовательнице Гордане Наумович“. Хвала Вам још једном са жељом да и следеће генерације доживе овакву почаст коју смо ми доживеле.