Хотел „Палас“

AДРЕСА: Топличин венац 23, 11000 Београд; тeл: 011-2185-585, факс: 011-2184-458
КОНТАКТ: office@palacehotel.rs, www.palacehotel.co.rs

Београдски хотел „Палас“ свечано је отворен и почео са радом 12. маја 1923. године. Први власник и градитељ хотела „Палас“ је г. Леон Р. Талви. На свечаном отварању г. Талви је у поздравном говору нагласио да он отвара хотел „Палас“ као комерцијални хотел, али да је поред тога био вођен и естетским разлозима.

Најмодернији на Балкану

Леон Талви је желео да Београду подари један леп, потпуно модеран хотел у коме су примењена последња савршенства модерне технике. Како су тада објавили листови „Политика“ и „Време“ у својим текстовима, хотел „Палас“ је најлепши и најмодерније уређен хотел у земљи и на Балкану. У ово елегантно архитектонско дело власник је уложио 24 милиона динара. Хотел је рађен од армираног бетона. Поседовао је подрум, два сутерена, приземље и шест спратова, са лепом баштом на равном отвореном крову и дивним погледом на тадашњи Београд. Имао је своју сопствену елктричну централу, инсталације за хлађење, перионицу и сушионицу рубља, централно грејање са топлом и хладном водом у свим собама, велику кухињу са модерном опремом, три лифта, филијалу поште и телеграфа, аутомобиле и аутобус за трансфер гостију. Оно што га је издвајало је и галерија слика и фигура на петом спрату са платнима и фигурама италијанских, француских, руских и домаћих уметника.

Француски дом

Господин Талви продаје хотел почетком 1940. држави Француској, која у њему отвара Француски дом тј. Центар за сарадњу између француског и српског народа. Дом је почео са радом 19. фебруара 1940. године, отворио га је Жорж Диамел, славни француски књижевник, члан Француске академије наука, и чувени француски лекар и научник др Ноел Фисенже. За време рата у „Паласу“ је била смештена команда Вермахта.

Француски дом је радио све до 1948. године, када је Влада ФНРЈ споразумно преузела хотел „Палас“ разменом – Французима је дата палата „Унион“ на углу Змај Јовине и Кнез Михаилове улице где се и данас налази Француски културни центар. Након преузимања хотел „Палас“ био је прилично запуштен, руиниран хотел, па је 1954. године донета одлука о оснивању предузећа хотел „Палас“ и генералној адаптацији, да би поново почео да ради као модеран хотел крајем 1956. године. Године 1958. постаје простор за обуку ученика Угоститељске школе.

Знање и гостопримство

„Палас“ је током свог века видео много тога. Био је домаћин многим познатим личностима и место значајних и интересантних догађаја.

У архитектонском смислу хотел је добро уклопљен у постојеће окружење старог језгра. Традиционално је познат по гостопримству, које мења очекивану представу о понуди и доноси истинско задовољство. То је разлог што бројне установе и удружења своје госте редовно смештају баш у овај хотел, што су га бројне спортске екипе бирале за дом током великих такмичења, или за „карантин“ пред утакмице. Данас га као савршен простор за рад бирају разне организације из владиног и невладиног сектора за организовање својих семинара.

Хотелско особље испуњава жеље, захтеве и потребе гостију и чини њихов боравак пријатним. Управо оно је створило позитивну слику о хотелу који се дичи великим бројем сталних гостију и бројним признањима.

Хотел располаже са 85 смештајних јединица (15 апартмана, 38 двокреветних и 32 једнокреветне собе; са око 140 лежајева). Све собе и апармани имају купатило, расхладни клима уређај, директну телефонску линију, сателитски ТВ програм, мини бар. У хотелу су и класични ресторан „Класик“ капацитета 114 места, ексклузивни ресторан „Београдска панорама“ са 158 места, аперитив бар, банкет сала на првом спрату са 60 места и ТВ салон са 30 места. У погледу осталих хотелских садржаја треба издвојити касино, гаражу (за 25 возила), фризерски мушко-женски салон, Интернет зону, мењачницу-банкомате, просторију за одлагање вредности и драгоцености гостију, услуге особног сервиса, буђења и ношења пртљага. Телефакс и фотокопир услуге могу се добити на рецепцији хотела. Хотел „Палас“ је у погледу обавезних и факултативних елемената категорисан као хотел са четири звездице.