Дан јабуке обележен је у Угоститељско-туристичкој школи
,,У сусрет дану јабуке"
Јабука је једино воће које има свој дан, а који је добила како би се указало на
значај који она има по људско здравље.
Домовина јабуке је Азија, а постоје подаци који указују на то да се ово воће гајило
још у млађем каменом добу. Данас, скоро свака друга јабука узгојена у свету
потиче из Кине.
Према подацима из 2018. године јабука је у Србији, после шљиве, друга воћна
врста по површинама на којима се гаји, а највеће су у Суботици, Смедереву,
Гроцкој, Чачаку и Ариљу.
Године 1990. у Уједињеном Краљевству први пут се обележио дан јабуке.
У Угоститељско-туристичкој школи ове године смо овај датум обележили кроз
сарадњу Унеско клуба, еколошке, посластичарске и кулинарске секције. Нашу
иницијативу подржала је Школа тако да смо у четвртак, 20. октобра 2022. године у
преподневној и поподневној смени ученицима и запосленима поделили по јабуку и
сви уживали у овој популарној воћки.