Огледни час - Примери гастрономије у роману "Ана Карењина"

У среду, 22. марта 2023. године одржан је огледни час из српског језика и књижевности и куварства на тему Примери гастрономије у роману „Ана Карењина“ Л. Н. Толстоја.

Ученици II/7 одељења у оквиру припреме за анализу романа „Ана Карењина“ на часовима српског језика и књижевности имали су задатак да попишу називе јела која се у роману помињу. Након што су то успешно урадили, са наставницима куварства договорена је динамика огледног часа. Припремни рад подразумевао је неколико фаза:  припрему текста, поделу улога и читачке пробе, истраживачки рад и прикупљање рецепата, требовање намирница.

На часовима куварства припремана су јела која илуструју разлике у исхрани између сељана и аристократије у 19. веку: шкољке, шчи (чорба од киселог или свежег купуса), каша од хељде, розбиф, воћна салата,  закуска (кавијар, харинга, неколико врста сирева), пирошчићи (са сланим надевом), пржена риба са шпарглом, кисели купус, кисели краставци.

Сам огледни час подразумевао је да ученици присутне упознају са гастрономским навикама Лава Толстоја чиме су направили увод у причу о руској гастрономији. Све навике у јелу приказао је Толстој у свом роману. Као илустрација послужила је драматизација сцене из Х главе првог дела романа када Стива Облонски и Константин Љевин одлазе на ручак у  ресторан московског хотела „Енглеска“.

На крају успешног часа, ученици и присутни дегустирали су припремљена јела.

Ментори: Јелена Бјековић, наставник српског језика и књижевности; Виолета Андрејевић, наставник руског језика; Далибор Мандић, наставник куварства; Младен Млађеновић, наставник куварства.