Gelato on the Road
Поп ап музеј (The Pop-Up Museum), путујући музеј, организује турнеју у дванаест земаља (Италији, Шпанији, Немачкој, Белгији, Грчкој, Аустрији, Луксембургу, Словенији, Србији, Хрватској, Пољској и Бугарској) које се налазе на европском путу занатског сладоледа са циљем промовисања његових вредности.
Србија се на овом путу нашла 19. и 20. септембра 2025. године када је испред школске радионице хотела Палас, у организацији Привредне коморе Београда и Угоститељско-туристичке школе као спољног партнера одржано такмичење за најбољи укус сладоледа у оквиру пројекта Gelato on the Road. Активности су укључиле такмичење у прављењу занатског сладоледа, као и кулинарски шоу у оквиру кога су се надметале четири екипе ученика Угоститељско-туристичке школе. Ученици су спремали јела уз која је послужен занатски сладолед, који су такође припремили ученици наше школе.
Првог дана манифестације надметали су се професионалци – произвођачи занатског сладоледа. Њихов задатак био је да припреме сладолед са укусом малине, воћа по којем је Србија препозната у свету. Такмичило се пет произвођача – Земунска посластичарница, Ла Биба, Буба Мара, Ice Box, Nocciola, а на основу оцена стручног жирија и гласова публике, за најбољи сладолед проглашен је онај сладолеџинице Ice Box.
Другог дана одржан је кулинарски шоу (Cooking show) у којем су учествовала четири тима ученика наше школе. Сваки тим чинила су по два будућа кувара и два посластичара. Задатак је био да осмисле сладолед инспирисан традиционалним укусима Србије и да га уклопе уз одговарајуће јело. Њихове меније дегустирали су пролазници и гласали за најбољи укус.
Тим 1 – Краљичина тајна
Сладолед инспирисан љубављу краља Уроша I и Јелене Анжујске. Представља спој малине, шумских боровница, ливадског меда и сирупа од зове и јоргована. Уз њега је послужен свињски филе са пиреом од тартуфа и винским сосом.
Тим 2 – Носталгија
Сладолед Слатко сећање, од дуња и розетле, буди успомене на детињство и тренутке када се слатко од дуња служило гостима уз чашу хладне воде и осмех. Ученици су га упарили са ноклицама, броколијем и пилетином.
Тим 3 – Гомбоце
Традиционална српска посластица – кнедле са шљивама – преточена је у сладолед! Ученици су га комбиновали са ћуретином и српском гарнитуром.
Тим 4 – Љубав
Сладолед инспирисан Васином тортом, чувеном посластицом насталом у Параћину почетком XX века. Чоколада, ораси и поморанџа спојени су у освежавајућу, ледену верзију ове торте. Послужили су га уз рамстек са параћинским резанцима – и баш овај мени освојио је највећи број гласова публике.
Честитамо свим учесницима на креативности и вештини!