Деликатесни понедељак на италлијански начин

Угоститељско-туристичка школе је 14. новембра 2022. године шести пут учествовала на манифестацији „Деликатесни понедељак“ у сарадњи са UNHCR-ом и Центром за кризну политику и реаговање. Овај пут, ученици и наставници Угоститељско-туристичке школе припремали су специјалитете италијанске кухиње уз сарадњу са шефом Франческом Николаијем (Francesco Nicolai). Манифестацију је отворио амбасадор Италије у Београду господин Лука Гори. Присутнима се обратила и Јелена Шалипуровић, помоћник директора УТШ за наставу.

Овај „Деликатесни понедељак“ организован је на иницијативу Амбасаде Италије у Београду у сарадњи са Агенцијом ICE, Италијанским институтом за културу, Комором италијанско-српских привредника и Конфиндустријом Србије. Повод је седма по реду Недеља италијанске кухиње у свету која се одржава од 14. до 20. новембра. Тема овогодишњег издања је „Дружење са трпезом, одрживост и иновације: састојци италијанске кухиње за здравље људи и очување планете“.

Манифестацију су посетили ученици одељења I/3, I/7, II/12 и I/9 наше школе у пратњи својих предметних наставника и пружили подршку талентованим вршњацима.

ПРИПРЕМА ЈЕЛА ИТАЛИЈАНСКЕ И СРПСКЕ КУХИЊЕ ЗА ДЕЛИКАТЕСНИ ПОНЕДЕЉАК

У припреми јела италијанске и српске кухиње за ову манифестацију у кабинетима Угоститељско-туристичке школе велику подршку пружио нам је шеф Франческо Николаи (Francesco Nicolai). Припремао је традиционална јела, увео нас у свет традиционалне гастрономије и објаснио нам разлике у кувању Италијана и Француза. Према његовим речима, француски кувари поставили су стандарде у гастрономији заснивајући је на професионалној основи, док су италијански кувари учили од својих предака који су припремали храну у домаћинствима и на тај начин су развијали кулинарске вештине. Као познавалац историје гастрономије, имајући у виду сталне „размирице“ ова два народа око тога чија је кухиња боља, наш гост, иако Италијан, искрено је рекао да је француска кухиња боља у професионалном смислу, а италијанска је боља јер се ради из срца и и носи дух претходних генерација. Надамо се да ћемо имати част да поново кувамо са овим срдачним и емотивним младим Италијаном и упознамо још чари италијанске кухиње.

Била је ово сјајна прилика за наше будуће талентоване куваре да унапреде своје вештине и пруже допринос стварању веза између људи различитих култура, као и да се повежу учећи о различитим традицијама иако не говоре истим језицима.