"Кроз историју Старог Сајмишта за време Другог светског рата"

Посебан дан. Иако је понедељак био тмуран и облачан, наши другари из Краљева, из средње школе "Др Ђорђе Радић", дошли су нам у посету и са њима смо доживели незаборавно искуство.
Ученици наше школе и чланови Унеско клуба "Југ Богдан", били су посебни водичи у обиласку "Кроз историју Старог Сајмишта за време Другог светског рата". Подсетили смо се страшних времена, када су многи Београђани јеврејског и ромског порекла, на овом месту провели своје последње дане.
Обишли смо неколико локација, читали писма Хилде Дајч, размишљали о џелатима и жртвама, о кривици и одговорности. О колективној одговорности и окретању главе од зла.
После Сајмишта, отишли смо у Јеврејски културни центар, где нас је Мина Пасајлић испред Хавер удружења угостила и упознала са животом Јевреја на Дорћолу. Деца су провела занимљиво и активно време у мапирању тачака на Дорћолу, значајних за живот јеврејске заједнице између два светска рата.
На крају нашег путешествија по сећањима о некад бројној и значајној популацији старог Београда, посетили смо и једину активну синагогу у Београду - Сукат Шалом.
Хвала Марсели Ешхенаси Милутиновић на дивном дружењу, сарадњи и гостовању.
31. октобар 2022. године