Светски дан сендвича

Светски дан сендвича обележава се широм света 3. новембра.
Као такав обележен је и у Угоститељско-туристичкој школи кроз сарадњу Унеско клуба "Југ Богдан", посластичарске и кулинарске секције.

Шта је сендвич?
Сендвич је врста јела која се прави од два парчета хлеба или расечене векне између којих се ставља парче меса, шунке, сира, рибе, зелене салате или другог поврћа, попут парадајза, краставца, киселих краставчића, авокада, или се парчићи хлеба мажу различитим намазима попут путера, мајонеза, сенфа, кајмака, крем сира, кикирики путера, џема, меда и других намаза од чоколаде или воћа, а затим се спајају.
Постоје различите врсте сендвича. Прва подела је на затворене и отворене сендвиче. Затворени сендвичи се праве од два парчета хлеба, лепиње, багета, кифле или тост хлеба, док отворени сендвичи имају само једно парче хлеба.
Према састојцима који се стављају у сендвич, сендвичи се деле на слане и слатке, као и месне, безмесне, вегетеријанске и веганске сендвиче.
Према начину спремања, сендвичи се деле на хладне и топле сендвиче.

Ево и неких занимљивости о сендвичима:
- Први сендвич затражио је енглески лорд Сендвич (Sandwich) у 18. веку. Играо је карте, а како је био страствени коцкар није имао времена да оде на ручак, па је од слуга затражио да му између две кришке хлеба ставе месо.
- Највећи сендвич на свету тежи 2 467,5 кг, а настао је у једном ресторану у Мичигену.
- Најскупљи сендвич на свету продат је за 28 хиљада долара - био је тостиран те се чинило да се на њему налази лик Девице Марије.