У сусрет Дану еклера - секција "Модерног посластичарства"

У сусрет Дану еклера - секција "Модерног посластичарства", на себи особен начин, обележила је овај дан у Угоститељско-туристичкој школи.

Дан еклера обележава се 20. новембра у Белгији. Осмислио га је 2021. године белгијски чоколатијер Пјер Марколини, коме су се придружили и други познати белгијски чоколатијери, као и ланац самопослуга Делхазе. Тога дана се од продаје еклера скупља новац за хуманитарну организацију KickCancer, посвећену деци оболелој од рака.

Шта је еклер?
Еклер (фр. eclair) је врста колача, налик принцес крофнама, који својим издуженим обликом подсећа на тулумбе. Прави се од специјалног шупљикавог теста које Французи називају пате а шу (фр. pâte à choux), у чијем су саставу: топла вода, брашно, мало соли, путер и јаја. У неким рецептима поред воде, додаје се и млеко. По саставу тесто веома подсећа на тесто за принцес крофне, као и тулумбе.

Због тога што се прво кува, а затим пече у рерни, тесто је изузетно шупљикаво и идеално за пуњење, најчешће посластичарским жутим филом од млека, брашна, јаја, путера и ектракта ваниле, али и другим филовима, од којих је чоколадни фил најомиљенији.

Тесто за еклере се истискује посластичарским шприцем или специјалним шприцем за еклере, слично као код тулумби, након чега се пече у рерни, с тим да се врата рерне не смеју отварати, како би тесто несметано могло да нарасте.

Реч еклер на француском значи муња, а претпоставка је да је овај колач добио назив због своје сјајне глазуре, или због чињенице да се брзо једу, тј. плану ко муња.