Чајанка у школи

Међународни дан чаја има за циљ да подигне свест о његовој дуговечности и дубоком културолошком и економском утицају широм света. Уједињене нације обележавају 15. децембар као Дан чаја од 2005. године, са циљем да се промовишу и заједничким снагама спроведу активности које иду у корист одрживој производњи и потрошњи чаја.
Чај потиче из Кине, а највероватније је настао као лек за многе тегобе и болести. Дошао је на Запад преко португалских свештеника и трговаца, који су га преносили током XVI века.
Мирис чаја води нас у бајке каква је „Алиса у земљи чуда“, јер када Луди Шеширџија викне: „Да, тако је! Увек је право време за чај!“ ми осетимо мирис чаја, али и незаобилазног тек испеченог кекса.
Кекс је врста малог, печеног колача. Обично се прави од брашна, шећера и неке врсте уља или масти. Такође, може да садржи и друге састојке као што су суво грожђе, овас, орашасти плодови, чоколадне мрвице итд. Међународни дан кекса обележава се 4. децембра.
Како чај и кекс не иду једно без другог, у Угоститељско-туристичкој школи здружили смо ове празнике и 7. децембра 2022. организовали јединствену чајанку за ученике и запослене. Идеју Унеско клуба "Југ Богдан" у најлепшу бајку претворили су руководиоци и чланови секција Модерног посластичарства и куварства.