Una pizza, per favore

Међународни дан пице.
Датум 17. јануар изабран је у част Светог Антонија д’Абате, који је заштитник пица мајстора и слави се од 2017. године, када је „Традиционална уметност напуљских пица мајстора“ постала Унескова светска баштина.

Традиционални рецепт славне пице настале у сенци Везува подразумева четири важна састојка: моцарелу од млека биволице из региона Кампање, парадајз, босиљак и маслиново уље. Све то термички обрађено искључиво у пећи на дрва.
Према легенди, настала је управо у бојама које чине италијанску заставу: парадајз – црвена боја, моцарела – бела, босиљак – зелена, и то у част Маргерите Савојске, италијанске краљице којој је кувар Рафаеле Еспозито направио управо ту пицу у пицерији „Бранди“ у Напуљу 1889. године.
У данашње време пице се праве од разноразних састојака, свака земља, град, па и пицерија има своју верзију пице у складу са традиционално прихваћеним укусима.
У Угоститељско-туристичкој школи овај занимљив дан обележили смо на адекватан начин, уз сарадњу Унеско клуба и секција Модерног куварства и посластичарства.
А ви, ако сте данас пропустили да направите пицу, имате још један покушај ове године - Дан пице обележава се сваког 9. фебруара у САД и још неким државама света.