Светски дан махунарки
10. фебруар - Светски дан махунарки
На Генералној скупштини 20. децембра 2019. за Светски дан махунарки проглашен је 10. фебруар. Уједињене нације препознале су важност махунарки (леблебије, сувог пасуља, сочива, сувог грашка и лупине) као важне намирнице на глобалном нивоу.
Ова прослава је признање одлучујуће улоге коју махунарке могу играти у постизању циљева Агенде одрживог развоја Уједињених нација до 2030.
Кључне поруке светског дана махунарки:
Махунарке су изузетно хранљиве;
Махунарке су економски доступне и доприносе сигурности хране на свим нивоима;
Махунарке имају важне здравствене бенефиције;
Махунарке негују одрживу пољопривреду и доприносе ублажавању и прилагођавању климатских промена;
Махунарке промовишу биодиверзитет.
Унеско клуб "Југ Богдан" у сарадњи са секцијом "Модерно посластичарство" обележава овај значајни датум. Правили смо фаџ са кикирикијем и брауни са пасуљем, а свима дарујемо рецепт за брауни.