Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика установљен је 2000. године како би указао на лингвистичку и културолошку различитост и мултилингвизам.

За дан када ће се читава планета присетити важности матерњег језика одређен је баш 21. фебруар због немилог догађаја који се одиграо тога датума 1952. године.

Наиме, након што је Индија подељена 1947. године, Дака је постала главни град Источног Бенгала као део нове државе – Пакистана. Друштво је било подељено на бројне етничке и лингвистичке групе,  а највећи део становника чинили су Бенгали. Влада новоосноване државе је 1948. године усвојила предлог да урду постане једини званични језик Пакистана, што је извазвало негодовање и бројне протесте широм земље.

Велики протест организован је 21. фебруара 1952. године, а међу његовим учесницима нашли су се студенати Универзитета у Даки. Полиција је усмртила велики број демонстраната, а овај догађај додатно је узнемирио народ, те се он није смиривао ни у годинама које су уследиле.

Коначно је 1956. године и бенгалски језик усвојен као званични.

Унеско је 1999. године прогласио 21. фебруар Међународним даном матерњег језика  управо у част бенгалском Језичком покрету и преминулим студентима. У Унесковој Декларацији о културној различитости, у 5. члану пише: „...свакој особи се мора омогућити изражавање и стварање дела на језику који изабере, а посебно на матерњем језику...“