Недеља сећања и заједништва

"Недеља сећања и заједништва" у Угоститељско-туристичкој школи

Када је Министарство просвете позвало основне и средње школе на обележавање "Недеље сећања и заједништва" чланови Унеско клуба "Југ Богдан" и фондације "Ђачко срце" брзо су се договорили у вези са активностима које би желели да организују. Идеја о хуманитарном базару и прикупљању новчаних средстава одмах је избила на прво место, као и одлука да се сав приход од продаје донира фондацији "Ангелина", основаној у част убијене девојчице Ангелине Аћимовић. Требало је, потом, осмислити шта понудити ученицима и запосленима. Након бројних предлога, на крају се дошло до два производа - беџа са идејним решењем које се подудара са догађајем и плетеног срца које је оригинални рад чланице ђачке фондације. Дугогодишњи партнер Унеско клуба, секција Модерног посластичарства и њени чланови одмах су пожелели да се укључе у акцију. Они су, са својим наставницима, направили различите колачиће који су уврштени у асортиман продаје.

Четвртак, 9. мај 2024. године био је посебан дан у Угоститељско-туристичкој школи. Ученици и запослени показали су да знају шта су саосећање, култура сећања и осећај заједништва тиме што су у великом броју купили производе на базару. Посебна подршка добијена је од фондације "Ангелина" - наиме, родитељи девојчице Ангелине дошли су у Угоститељско-туристичку школу и разговарали са ђацима-организаторима. Овом приликом им се Унеско клуб "Југ Богдан" и фондација "Ђачко срце" срдачно захваљују на учињеном гесту.

Овакви догађаји показују да млади ипак могу да разумеју, осећају, и једног дана, промене свет. То су показали и ученици Филолошке гимназије и Седме београдске гимназије који су се, такође, одазвали и учествовали у хуманитарном базару. 

У петак, 10. маја 2024. године, одржана је причаоница под називом "Сећамо се, памтимо и мењамо на боље", а у оквиру обележавања "Недеље сећања и заједништва" . Кроз различите активности и дискусије на теме трауме и емоционалних компетенција, емпатије и емпатијског слушања наставници и ученици имали су прилику да чују нешто ново из области емоционалне писмености, да говоре о својим осећањима и науче о важности препознавања и проживљавања пуног спектра емоција на здрав начин. 

Суштинска мотивација за организацију овакве активности и основна идеја организатора је била пружање прилике учесницима да искажу своја размишљања и испоље своје емоције уз адекватну подршку у садашњем тренутку, надовезујући се на превладавање прошлогодишње трагедије.